Έξι άτομα συνελήφθησαν Υπό εξέταση η στάση της αστυνομίας

 
Φωτογραφία απο την εφημερίδα Yenidüzen


Γράφει ο Κυριάκος Κοιλιάρης

Μετά από καθυστέρηση μερικών ημερών, η τουρκοκυπριακή αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη έξι ατόμων σε σχέση με τα γεγονότα έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Αφρίκα. Όπως μαθεύτηκε, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου των οπαδών του ΑΚΡ που ήρθαν από την περιοχή Χατάϋ στην Τουρκία, Μεχμέτ Ιπέκ. Ο Ιπέκ πιάστηκε από τις κάμερες καθώς έριχνε πέτρες στο κτίριο της εφημερίδας

Αξιοσημείωτο είναι το ότι το ίδιο βράδυ ο Ιπέκ συμμετείχε στο κοκτέιλ πάρτι που διοργανώθηκε επί ευκαιρίας των εγκαινίων της βουλής, και πόζαρε μπροστά από τις κάμερες μαζί με τους βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Ταταρ και Ολγκουν Αμτζαογλου.

Με τις εικόνες του λιντσαρίσματος και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη βουλή, που έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινωνίας, είναι ακόμα φρέσκες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε “ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ”, ενώ η βουλή έκανε “ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΡΑΠΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ” σε σχέση με την απόπειρα λιντσαρίσματος απέναντι στην εφημερίδα Αφρίκα και τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στη Βουλή.

Έτσι το βλέμμα του Προεδρικού και της βουλής, που περιμένουν τις εξελίξεις σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στην Αφρίκα και τη βουλή, έχει στραφεί στην “λεπτομερή έκθεση της αστυνομίας” η οποία θα ετοιμαστεί από την Γενική Διεύθυνση του σώματος.

Ο Ακιντζί δεν είχε βρει ικανοποιητική την έκθεση που ζητήθηκε από την γενική διεύθυνση της αστυνομίας η οποία έφθασε στα χέρια τους στις 25 Ιανουαρίου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητώντας τη συμπληρωματική έκθεση, έθεσε τα ερωτήματα “γιατί δεν έγινα συλλήψεις” και “γιατί υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στην παρέμβαση”.

Εν τω μεταξύ ο προσωρινός πρόεδρος της βουλής Χουσείν Ανγκολεμλί είπε πως έχουν αποστείλει στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας γραπτό παράπονο σε σχέση με τα γεγονότα καθώς και οπτικό υλικό από τις κάμερες της βουλής. Πρόσθεσε πως θα παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Τι είχε συμβεί;

Η εφημερίδα Αφρίκα είχε βγει με πρωτοσέλιδο τίτλο “Μια ακόμη Εισβολή από την Τουρκία”, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους “αδερφούς στην βόρεια Κύπρο να πάρουν στάση”, και έτσι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα έγινε μάρτυρας μιας απόπειρας λιντσαρίσματος στις 22 Ιανουαρίου.

Μπροστά στα μάτια των αστυνομικών η ομάδα που πετροβολούσε την Αφρίκα, που σκαρφάλωνε στο μπαλκόνι της, κατηφόρισε για τη βουλή με σημαίες της Τουρκίας στα χέρια τους. Ακόμη δυο διαδηλωτές κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην οροφή της βουλής που ήταν υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε παρέμβει ο ίδιος, πηγαίνοντας με τα πόδια στη σκηνή του λιντσαρίσματος. Οι διαδηλωτές είχαν βρίσει και γιουχαΐσει τον Ακιντζί μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.

Την ίδια μέρα η Ντογούς Ντερυά του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεχόταν φραστική επίθεση την ώρα που ορκιζόταν από μια ομάδα που βρίσκονταν μέσα στην βουλή. Η Ντερυά αντέδρασε λέγοντας “Παλεύομε μαζί ενάντια στο Φασισμό”. Εκείνη τη στιγμή ο βουλευτής του Κόμματος Αναγέννησης σηκώστηκε από την καρέκλα του και της πέταξε μια εφημερίδα.


Σε αντίδραση σε αυτήν την επίθεση απέναντι στην ελευθερία του τύπου αλλά και των ελευθεριών των πολιτών, οργανώθηκε από πλατφόρμα οργανώσεων και κομμάτων την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου πορεία“Ειρήνης και Δημοκρατίας”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 10,000 άτομα. 




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Conscientious objector sentenced to jail in north

CYPRUS: Green Line Regulation not fit for purpose